Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Απόφαση της Λαϊκής Συνόδου, Βρυξέλλες, 2015

Εμείς, οι λαοί της Αμερικής και της Ευρώπης, συγκεντρωθήκαμε στη Λαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, στις 10 και 11 Ιουνίου 2015, με περισσότερους από 1500 εκπροσώπους από 346 οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα 43 χωρών.

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες και τα επτά workshop της Λαϊκής Συνόδου δηλώνουμε, ως μέρος μιας ενωτικής και αλληλλέγυας συζήτησης:

ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


1. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις διαδικασίες διακρατικής ένωσης οι οποίες δίνουν προτεραιότητα και ενισχύουν την αυτοδιάθεση και την κυριαρχία των λαών μας, όπως είναι η ALBA, η UNASUR και η CELAC, που έχουν ενισχύσει τη Λατινο-Αμερικανική ενότητα και που μπορεί να γίνουν έμπνευση για ένα νέο είδος ευρωπαϊκής διακρατικής ένωσης, το οποίο θα δίνει έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, τα κοινωνικά δικαιώματα και το καλό των λαών της Ευρώπης.

2. Εκφράζουμε τη σθεναρή μας στήριξη για την Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνες Ειρήνης, ελεύθερες από την αποικιοκρατία. Από αυτή την άποψη, απορρίπτουμε τη στρατιωτική παρενόχληση και τις επιθέσεις και απειλές παντός είδους που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν ενάντια στην περιοχή μας μέσα από στρατιωτικές βάσεις, επιχειρησιακούς χώρους και παρόμοιες εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν άλλη δικαιολογία παρά την στρατιωτική επέμβαση στις χώρες μας. Συνεπώς, απαιτούμε την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ από την περιοχή μας και ζητούμε βιώσιμη ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία.

ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

3. Η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη απειλή απέναντι στην ανθρωπότητα κι επηρεάζει ήδη τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Ο άγριος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός έχει επιδεινώσει κατά πολύ τη μη βιωσιμότητα του πλανήτη κι έτσι έχει οξύνει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Καλούμε σε συμφωνία για το κλίμα ώστε να κρατηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κάτω από τους 1.5 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης· ώστε να ληφθεί υπόψη το δικαίωμα όλων στη βιώσιμη και αξιοπρεπή διαβίωση· ώστε να μην βλάπτεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες· και ώστε η βάση να είναι η αρχή της κοινής αλλά διαφορετικής ευθύνης για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Καλούμε σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα, όπου η ενέργεια να είναι καθαρή και ανανεώσιμη. Είμαστε αντίθετοι στις διαδικασίες fracking, tar-sands και στις γεωτρήσεις στην Αρκτική. Καλούμε σε ένα συνολικό πρόγραμμα για την μείωση των ρύπων, ώστε να δοθεί χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες για να μείνουν τα καύσιμα στη γη και να γίνουν επενδύσεις σε βιώσιμες λύσεις.

Στηρίζουμε επίσης την περιβαλλοντική δικαιοσύνη μέσω ενός παγκόσμιου οικο-φόρου στο εμπόριο στο πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα, για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Πράσινου Κλίματος, καθώς κι ένα ισχυρό όργανο που θα μπορέσει να κάνει τις πολυεθνικές υπόλογες για τις καταστροφικές τους παραβιάσεις σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και να ρυθμίζει τις πρακτικές τους. Χρειαζόμαστε απομάκρυνση από την βλαβερή βιομηχανική γεωργία και αλιεία. Καλούμε σε σεβασμό στο δικαίωμα των εθνών και των λαών, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, να ζουν σε αρμονία με τη Μητέρα Φύση, σε σεβασμό στον τρόπο ζωής των προγόνων και την ανεξάρτητη ταυτότητα.

Καταδικάζουμε την περιβαλλοντική καταστροφή της Chevron σε βάρος των κοινοτήτων του Ισημερινού. Απορρίπτουμε επίσης την μηνυτήρια επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης του Ισημερινού και στηρίζουμε τον αγώνα της ενάντια σε αυτή την αρπακτική εταιρεία πετρελαίου.

4. Στηρίζουμε τον κουβανικό λαό και την επανάστασή του και καλωσορίζουμε την επιστροφή στα σπίτια τους των πέντε κουβανών ηρώων -- αποτέλεσμα διεθνούς αλληλεγγύης και ακάματου αγώνα του λαού τους. Υποστηρίζουμε επίσης τα βήματα που έκαναν οι ΗΠΑ για να ξεκινήσει διάλογος με την Κούβα βασισμένος στον σεβασμό, καθώς και την διαγραφή της Κούβας από τη λίστα των κρατικών χορηγών τρομοκρατίας, στην οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ποτέ. Απαιτούμε όμως την ολική, άμεση και απροϋπόθετη άρση του καταστροφικού εμπάργκο ενάντια στην Κούβα, καθώς και το άμεσο κλείσιμο της βάσης του Γκουαντανάμο και την απροϋπόθετη επιστροφή του στην κουβανική κυριαρχία.

5. Εκφράζουμε την απροϋπόθετη και πλήρη στήριξή μας στην Βολιβαριανή Επανάσταση και την νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και απορρίπτουμε τα διαρκή σχέδια αποσταθεροποίησης τα οποία εκπονούνται, χρηματοδοτούνται και οργανώνονται από υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ειδικότερα, απορρίπτουμε την άδικη και ανήθικη Εκτελεστική Πράξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει στο να παραστήσει την Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια --κάτι που έχει ήδη απορριφθεί ομόφωνα από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής-- και απαιτούμε την άμεση ακύρωσή της.

6. Απορρίπτουμε όλες τις μορφές παρεμβατικής δράσης των ΗΠΑ ενάντια σε προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, και απαιτούμε να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η αυτοδιάθεσή τους. Καλούμε όλους τους θεσμούς της ΕΕ και των μελών-κρατών τους να μην γίνουν συνένοχοι των παρεμβάσεων των ΗΠΑ ενάντια στη Λατινική Αμερική, αλλά να υιοθετήσουν μια στάση και πολιτική εποικοδομητικού διαλόγου με τα έθνη της περιοχής. Συνεπώς, απορρίπτουμε κάθε στήριξη που προσφέρουν οι θεσμοί της ΕΕ και των κρατών-μελών της στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενάντια στις προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, όπως με την Κοινή Θέση της ΕΕ ενάντια στην Κούβα.

7. Υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα για την ανάπτυξη εθνικά ανεξάρτητων οικονομιών, οι οποίες μπορούν να έχουν σχέσεις με τον κόσμο στη βάση της ισότητας, ώστε να αποφευχθούν τα άδικα χρέη στο εξωτερικό που παρεμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε κάθε μέτρο που έχει ως στόχο την οικοδόμηση της συμμετοχικής δημοκρατίας ως θεμελιώδες για την πραγμάτωση των ατομικών και συλλογικών πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών της Λατινικής Αμερικής. Για να εξασφαλιστούν ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, απαιτούμε σεβασμό απέναντι στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Η εθνική κυριαρχία, με ανάλογο σεβασμό προς την αρχή της μη παρέμβασης, είναι ουσιώδης προϋπόθεση για τα ανθρώπινα και τα λαϊκά δικαιώματα. Στηρίζουμε πλήρως την απαίτηση της Βολιβίας να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα.

Στηρίζουμε επίσης την διεκδίκηση κυριαρχίας από την Αργεντινή για τις νήσους Μαλβίνας [Φώκλαντ] και καταδικάζουμε την επιθετική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου και την παράνομη έρευνα για πετρέλαιο που διεξάγεται εκεί.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Νικαράγουα και της Βενεζουέλα να ενσωματώσουν το Πόρτο Ρίκο στη CELAC ως τεκμήριο του ότι η Λατινική Αμερική είναι έδαφος ελεύθερο από την αποικιοκρατία.

ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ

8.  Εκφράζουμε την επείγουσα ανάγκη να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνία με κοινωνική δικαιοσύνη και δικαιοσύνη για τα φύλα, με την ενεργό συμμετοχή των νέων και των διαφορετικών κοινωνικών δραστών, με την αλληλεγγύη ως θεμελιώδη αρχή για την διακρατική ένωση και την κυρίαρχη ανάπτυξη των λαών μας. Οι περισσότερες Λατινο-Αμερικανικές δημοκρατίες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Η Λατινική Αμερική θεσπίζει προοδευτικές πολιτικές που έχουν μειώσει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, κυρίως των γυναικών, των μαύρων και των ιθαγενών λαών, για την εκπλήρωση των πολιτιστικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων σε όλη την ήπειρο. Εκφράζουμε ακόμα την αλληλεγγύη μας με τους λαούς της Αφρικής και τις μειονότητες των ΗΠΑ, που μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η διακρατική ένωση της Λατινικής Αμερικής δεν θα είναι πλήρης χωρίς τη διακρατική ένωση της Αφρικής.

9. Απορρίπτουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως λύση στα προβλήματα και ανάγκες των λαών μας, καθώς αποδείχτηκε πως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που γνωρίζουμε για να μεγαλώσει η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανισότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η άδικη κατανομή του πλούτου. Δυστυχώς, υπάρχει μια μειονότητα που επιμένει στο να προσπαθεί να επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Είμαστε αντίθετοι στην οικονομική λιτότητα που επιβάλλει η Τρόικα σε όλη την ΕΕ, και η οποία ωφελεί μόνο το πλουσιότερο 1% της κοινωνίας. Είμαστε ιδιαίτερα αντίθετοι στην λιτότητα της Τρόικα σε βάρος της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας. Καταδικάζουμε την παρενόχληση και την πίεση στην οποία υποβάλλουν την Ελλάδα και το λαό της η Τρόικα και οι θεσμοί της ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ στηρίζει και συνεργάζεται με την παράνομη στρατιωτική επιθετικότητα ενάντια σε κυρίαρχα έθνη, με πανάκριβους πολέμους που επιδεινώνουν και χειροτερεύουν τη λιτότητα σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών. Λέμε όχι στην ευρωπαϊκή εμπλοκή σε παράνομους πολέμους.

10. Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τον αγώνα μας ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου όπως οι NAFTA, TTIP, TPC, TISA και η Συμμαχία του Ειρηνικού, διότι αποτελούν ωμή επίθεση κατά των κοινωνικών, δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργατών και των λαών, οπουδήποτε εφαρμοστούν τέτοιες συμφωνίες. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι το ξένο χρέος των χωρών μας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και να πληρωθεί γιατί είναι παράνομο και ανήθικο.

11. Καλούμε σε παγκόσμιο αγώνα για την υπεράσπιση των φυσικών μας πόρων --της εξόρυξης, ανάμεσα σε άλλα-- της βιοποικιλότητας, της διατροφικής αυτονομίας, των κοινών αγαθών, της Μητέρας Γης και όλων των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ο αγώνας για αξιοπρεπή εργασία και μισθούς, για κοινωνική πρόνοια, για συντάξεις, για συλλογική διαπραγμάτευση, για το δικαίωμα της οργάνωσης της εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία, τη ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, την υγεία στο χώρο εργασίας, τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, το σεβασμό στους μετανάστες, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και της δουλείας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων -- όλα αυτά είναι και θα γίνουν εφικτά αν εργαστούμε ενωμένοι για να οικοδομήσουμε την πλατύτερη εφικτή συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να αντικαταστήσουν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μπλοκ εξουσίας με ένα εναλλακτικό κοινωνικο-πολιτικό μπλοκ, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λαών μας και βάζει την κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική ταυτότητα των ανθρώπων στο κέντρο των ενασχολήσεών του.

ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

12. Καταδικάζουμε τη διαρκή ισραηλινή επιθετικότητα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και καλούμε την ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος. Απαιτούμε την άμεση και απροϋπόθετη άρση του αποκλεισμού της Γάζα και καλούμε στη στήριξη των ανθρώπινων, εθνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

13. Καταδικάζουμε σθεναρά την στρατιωτικοποίηση που επιφέρει το ΝΑΤΟ και την επιθετικότητά του στην Ανατολική Ευρώπη και σε τμήμα της Ουκρανίας, με στόχο να ενισχυθεί η σφαίρα επιρροής της ΕΕ και των ΗΠΑ.

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

14. Καταδικάζουμε με σθένος την σημερινή πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ, της οποίας η απανθρωπιά και η πλήρης έλλειψη μέριμνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή προκαλεί χιλιάδες θανάτους στη Μεσόγειο και αλλού. Καταδικάζουμε επίσης τον όλο και αυξανόμενο ρατσισμό και κάθε έκφανση ξενοφοβίας, που συχνά χρησιμοποιούν τα κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς. Επιδιώκουν να κεφαλοποιήσουν πολιτικά και εκλογικά την χρησιμοποίηση των κοινοτήτων μεταναστών ως εξιλαστήριων θυμάτων, παρουσιάζοντές τις στρεβλά ως αιτίες της ανεργίας, της αύξησης των αστέγων και των οικονομικών προβλημάτων της κοινωνίας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ

15. Οι γιγάντιες επιχειρήσεις των ΜΜΕ παραπέμπουν σε ένα απ' τα ψηλότερα επίπεδα συγκεντροποίησης και συμπύκνωσης του εταιρικού κεφαλαίου στον κόσμο. Είναι διαμετρικά αντίθετες με κάθε απόπειρα επικύρωσης της εθνικής κυριαρχίας και των αντι-νεοφιλελεύθερων εγχειρημάτων οποιασδήποτε κυβέρνησης στον κόσμο. Αυτά τα ΜΜΕ είναι ένα ισχυρό όπλο δαιμονοποίησης και αποσταθεροποίησης των προοδευτικών διαδικασιών στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Για να αλλάξουν τα ΜΜΕ πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Στο μεταξύ, οργανώνουμε τα δικά μας ΜΜΕ, εθνικά κι διεθνώς, στη βάση του κοινού κοινωνικού συμφέροντος. Η βασική αρχή των δικών μας Μέσων, περιλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων, είναι η αντικατάσταση της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας με μια προοδευτική ιδεολογία, που έχει ως οργανωτική αρχή την κοινωνική και δημοκρατική ανάπτυξη, τη συμμετοχή των πολιτών και τα κοινωνικά δικαιώματα των λαών.

16. Εμείς, οι λαοί της Αμερικής και της Ευρώπης, θα μάθουμε ο ένας από τον άλλο και θα οικοδομήσουμε ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο κοινωνικών κινημάτων για να αποφευχθεί η κρίση του κλίματος, για να βρουν εναντίωση όλες οι μορφές διακρίσεων, καταπίεσης, εκμετάλλευσης, ρατσισμού, αποκλεισμού και κοινωνικής αδικίας, νεοφιλελευθερισμού και ιμπεριαλιστικού πολέμου, αγωνιζόμενοι για την ειρήνη, την ισότητα, τη συμμετοχική δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις βιώσιμες οικονομίες μέσα σε πλανητικά σύνορα -- θα συνεχίσουμε λοιπόν να αγωνιζόμαστε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο.

11 Ιούνη 2015
Βρυξέλλες, Βέλγιο

ICAP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου